I.K. Inhan jäljille

​Olen syntynyt Virtain Jäädyspohjan kylässä 12.11.1865. Sain kasteessa nimen Konrad Into Nyström. Kaikki sisarukseni kuten minäkin saimme ensimmäisen nimemme syntymäpäivämme nimipäiväsankarin mukaan. Pojille otettiin ensimmäinen nimi suomenkielisestä allakasta, tytöillä nimien järjestys oli päivastainen. Jos vierasnimen sukupuoli oli väärä, se muunnettiin sopivaksi jollain päätteellä. Minä vaihdoin nimeni Into Konrad Inhaksi vuonna 1887. Inha nimen ”lainasin” viisivuotiaana kuolleelta siskoltani Inha Lucinalta (1863 – 1869).

Inha on myös kylä/taajama Ähtärin kaupungissa. Se sijaitsee seitsemän kilometrin päässä kaupungin keskustaajamasta, Hankaveden ja Väliveden rannalla.

Inhan noin 400 hengen taajama on monelle tuttu käyntikohteena siksi, että siellä toimii Ähtärin eläinpuisto. Eläinpuisto on perustettu vuonna 1973.

Virtain Jäädyspohjassa syntynyt Into Konrad Inha (1865 – 1930) oli toimittaja, valokuvaaja ja suomentaja, joka on jättänyt jälkipolville perintönä tuhansia hienoja valokuvia, ja eloisalla tekstillä kirjoitettuja kirjoja valokuvaamillaan kuvilla kuvitettuna, sekä yli 40 toimittamaansa tai suomentamaansa teosta.

Inhan maisema- ja muihinkin kuviin, sekä hänen kiehtovasti Suomea esittelevään kirjaansa Suomen maisemia, ihastuin tämän vuosituhannen alussa. Minulle oli tullut Padasjoesta ja Etelä-Päijänteestä ”Toiveiden maa” kuten Into Inhalle sata vuotta aiemmin. Inton houkutteli Padasjoelle ensin polttava halu päästä edes lähelle siellä lomailevaa Ainia, lukioluokkien ihastustaan. Ainin isä (Ernst Bonsdorf) oli torjunut armottomasti Inton kosinnan. Suuren pettymyksen jälkeen rakkauden polte hiipui vasta vuosien päästä, mutta ”Toiveiden maan” vetovoima, sen luonto ja maisemat tarjosivat edelleen lohdusta.

Minun tarinani on koruttomampi: ihastuin Etelä-Päijänteen maisemiin ja monipuoliseen luontoon, sekä I.K. Inhan siellä ottamiin valokuviin ja kirjoittamiin maisemakuvauksin.

Suomen maisemia -kirjan ensimmäinen painos ilmestyi vuonna 1909. Monille I. K. Inhan valokuviin tutustuneille oli yllätys, että kirja oli kuvittamaton, joskin hänen tekstinsä kuvailevat mainiosti Suomen maisemia. Hämmästelijöille kirjailija totesikin: ”Kirjoitan kuvia tai ainakin kuvailen”. Paljon kertova on kirjan alaotsikkokin, ”Näkemänsä mukaan kuvaillut I. K. Inha.” Valtion kirjallisuustoimikunta myönsi kirjailijalle seuraavana vuonna kirjallisuuspalkinnon tästä kirjasta.

Suomen maisemia -kirjan toinen painos ilmestyi juhlistamaan Into Inhan 60-vuotispäivää vuonna 1925. Uudistettu painos on kuvitettu, joskin pienikokoisilla kuvilla. Ensimmäisen painoksen tekstiä kirjailija on paikoin muutellut, ja kirjan loppuun hän lisäsi kaksi lukua, Keski-Suomi ja Sortunut sävel. Keski-Suomi -luvussa ovat minulle tärkeät kuvat ja kuvaukset Padasjoelta ja Päijänteeltä. Tästä painoksesta Inha karsi kahteen nuoruudenrakkauteensa liittyvät tekstit, jotka tietysti puuttuvat kahdesta seuraavastakin painoksesta. 60-vuotiaan Into Inhan punakynä oli armoton, ja hän valitettavasti listi uudistetusta teoksestaan luvun ”Toiveiden mailla”. Tämän riipaisevan kuvauksen kaipuusta nuoruudenrakkauteensa Ainiin olisin suonut jäävän seuraaviinkin painoksiin.

Suomen maisemia -kirjan kolmas ja neljäs painos julkaistiin 1980-luvun lopulla, ja ne tarjoavat suuremman formaattinsa ja kookkaampien kuvien myötä paljon paremman mahdollisuuden tutustua I. K. Ihan mestarillisiin taitoihin maisemavalokuvaajana. Näiden kirjojen kansikuvana on kahdesta kuvasta muodostuva panoraama ”Näköala Kellosalmen vuorilta Päijänteelle”.

Olen yhdessä Tuomo-Juhani Vuorenmaan kanssa koonnut kaksi valokuvanäyttelyä I. K. Inhan kuvista. Ensimmäinen näyttelymme, ”I. K. Inha toiveiden mailla”, koostui 40:stä Inhan Padasjoella ja Päijänteellä ottamasta valokuvasta, ja se oli esillä Padasjoen Galleria Pikantissa kesällä 2016. Keväästä 2017 lähtien näyttely oli Virtain Killinkosken Wanhalla Tehtaalla uudessa Into-keskuksessa helmikuun 2018 loppuun. Espoon Galleria Selloon ripustimme nämä kuvat, ja laitoimme esille liki 40 Inhan tekemää tai toimittamaa kirjaa maaliskuuksi 2018. – Tästä näyttelystä teimme kirjan ”I.K. Inha toiveiden mailla” (Maahenki 2016).

Uudempi näyttelymme koostuu Inhan 1890-luvun alussa Pohjois-Laatokalla ja Raja-Karjalassa ottamista kuvista ja on otsikoitu, ”I.K. Inha Laatokan rannoilla ja Raja-Karjalassa”. Se oli esillä Virtain Killinkoskella Wanhalla Tehtaalla 9.5. – 28.8.2019 ja sen piti olla Venäjän Sortavalassa 6.9. -28.10.2019, mutta toisin kävi. (ks. I.K. Inhaa Sortavalan piirikirjastossa ja tynkänäyttelyn avajaiset 6.9.2019).